Nieuws

Coronavirus – Beleid CortoClinics

By 1 april 2020 april 2nd, 2020 No Comments

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 1 april 2020, om 21.00 uur.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben ook gevolgen voor CortoClinics.

In het kort:

Operaties

In Nederland vinden momenteel alleen spoedeisende operaties plaats. Op die manier houden ziekenhuizen capaciteit en materialen vrij voor spoedeisende zorg naast het grote aantal coronapatiënten.

Ook bij CortoClinics liggen de operaties stil. Wij hebben zelf geen IC-afdeling. Ziekenhuis Bernhoven verzorgt voor ons de IC-achterwacht, voor het geval er tijdens een operatie onverwacht een spoedeisende complicatie optreedt. Die ruimte houden zij nu uiteraard vrij voor urgente zorg.

Wij hebben onze beschermende materialen aangeboden aan Ziekenhuis Bernhoven en ondersteunen Ouderenlandgoed Grootenhout om tekorten op te helpen vangen.

Op dit moment hopen we rond 8 juni 2020 de operaties te hervatten. We zullen echter steeds blijven afwegen of deze datum realistisch is. De veiligheid van onze cliënten en ons personeel staan voorop. Daarbij willen we ook zorgzaam en respectvol omgaan met onze collega’s in Bernhoven. Van hen wordt veel gevraagd.

Mijn operatie bij CortoClinics is uitgesteld, wat nu?

Je kiest er niet zomaar voor om een heup- of knieprothese te laten plaatsen. Je klachten beperken je waarschijnlijk flink in je dagelijks leven. Uitstel van je operatie kan dan ook een behoorlijke teleurstelling zijn. Je had waarschijnlijk veel zaken al geregeld en was klaar om aan je herstel te gaan werken.

Om de tijd tot aan de ingreep zo goed mogelijk te overbruggen, kun je een aantal dingen doen. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Blijf in beweging
  Bewegen bij pijn voelt tegennatuurlijk. Maar bij te veel stilzitten, worden gewrichten stijver, verslappen je spieren en krijg je meer pijn. Probeer dus rustig te blijven bewegen. Beperk alleen de bewegingen die extra pijn veroorzaken.
 • Rust op tijd
  Bewegen is goed, maar overbelast je gewrichten niet. Neem op tijd rust.
 • Warmhouden of koelen
  Koel het gewricht met ijs (let op, nooit direct op de huid, leg er een doek tussen!) of verwarm het met een kruik. Je voelt zelf wat het prettigst is.
 • Pijnstilling
  Pijnstilling kan je helpen beter te blijven functioneren met artrose. Vaak voorgeschreven pijnstillers zijn paracetamol of een NSAID (pijnstillende ontstekingsremmer. Niet iedereen reageert hetzelfde op pijnstilling, overleg daarom met je arts welk middel je het beste kunt gebruiken
 • Let op je gewicht
  Hoe zwaarder je bent, hoe meer je je gewrichten belast. Let daarom, ook in deze tijd van thuisblijven, op je gewicht. Als je te zwaar bent, probeer dan wat gewicht te verliezen. Doe dat rustig en geleidelijk. Crashdiëten zijn slecht voor je gezondheid en werken vaak averechts.
 • Injecties
  In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden of hyauluronzuur verlichting bieden. CortoClinics is terughoudend met deze behandeling; een injectie in de 6 maanden voor een operatie kan het risico op complicaties bij die operatie verhogen.

Heb je vragen of wil je overleggen over je klachten? Neem dan contact met ons op.

Ik ben bij CortoClinics geopereerd, hoe werk ik aan mijn herstel?

Ook de fysiotherapeuten nemen veiligheidsmaatregelen. Zij behandelen hun cliënten in principe niet meer live. Dat hoeft niet te betekenen dat je herstel nu stilstaat. We hebben gelukkig andere mogelijkheden om je te helpen revalideren.

 • Iedere geopereerde cliënt van CortoClinics heeft de digitale RecoveryCOACH tot zijn beschikking. Binnen deze digitale omgeving vind je bijvoorbeeld video-instructies voor oefentherapie.
 • Fysiotherapeuten werken zoveel mogelijk digitaal. Maak hierover afspraken met je eigen fysiotherapeut.
 • In bijzondere en urgente gevallen is face-to-face contact mogelijk. Overleg hiervoor met je orthopeed en fysiotherapeut.

Heb je vragen over je herstel, wil je overleggen of heb je klachten? Neem dan contact met ons op.

Polikliniekbezoek

Social distancing betekent ook: zo min mogelijk afspraken op de polikliniek. We laten de afspraken doorgaan, maar telefonisch of online. Alleen als het echt niet anders kan, zien we elkaar ‘live’, onder strenge voorwaarden. De polikliniek in Schijndel is geheel gesloten, alleen de polikliniek in Roosteren is beperkt geopend.

Let op: ook bij afspraken die niet telefonisch afgehandeld kunnen worden, gelden de veiligheidsmaatregelen die de overheid voorschrijft. Kom niet naar de polikliniek als je verkouden bent, hoest, kortademig bent, koorts hebt, buikklachten hebt of andere klachten die op een besmetting met het coronavirus kunnen duiden.

Bij de minste twijfel: verplaats je afspraak. Laat anderen geen onnodig risico lopen!

Heb je al een afspraak bij CortoClinics gepland? Wij nemen contact met je op.

Heb je vragen of wil je overleggen over een klacht? Neem dan contact met ons op voor een telefonische afspraak.

Röntgenfoto’s

Het is in ieder geval tot 28 april 2020 alleen in spoedeisende situaties mogelijk om röntgenfoto’s te laten make

Voorlichting – CortoClinics on tour

Alle geplande voorlichtingsavonden komen te vervallen. Stond je al ingeschreven voor onze voorlichting? Dan nemen we contact met je op als we de voorlichtingsbijeenkomsten weer opstarten.

Meer informatie over het coronavirus?

Wil je informatie over het coronavirus, raadpleeg dan de site van het RIVM, de site van de Rijksoverheid of bel het informatienummer van het RIVM: 0800-1351

Heb je vragen over het coronavirus en CortoClinics, dan kun je ons bellen op 085-0651051.

In verband met het coronavirus neemt CortoClinics maatregelen. We opereren niet en afspraken handelen we zoveel mogelijk telefonisch of online af.

Lees wat deze maatregelen voor jou betekenen op onze corona-pagina.

Lees meer