Nieuws

Coronavirus – Beleid CortoClinics

By 1 april 2020juni 24th, 2020No Comments

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2 juni 2020, om 21.00 uur.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben ook gevolgen voor CortoClinics.

In het kort:

Operaties

We starten de operaties weer op! Vanaf 8 juni gaan we weer opereren.
Is je operatiedatum uitgesteld? Wacht met bellen, wij nemen contact met je op.

Natuurlijk doen we er alles aan om het risico op besmetting met het coronavirus bij CortoClinics te minimaliseren. We nemen daar maatregelen voor:

 • Voor we opereren zullen we een screening uitvoeren. Dit doen we zowel bij cliënten als bij ons personeel. Alleen als je geen symptomen vertoont die mogelijk op een besmetting met corona kunnen wijzen, zullen we je opereren.
 • Ons personeel blijft thuis bij de geringste klachten.
 • Bezoek is niet toegestaan. Chauffeurs en begeleiders blijven in de centrale hal van Medisch Centrum Schijndel.
 • We nemen natuurlijk alle hygiënemaatregelen in acht: Cliënten en personeel ontsmetten hun handen, we maken extra schoon, we houden afstand, hoesten en niesen in de elleboog en gebruiken papieren zakdoekjes.

Mijn operatie bij CortoClinics is uitgesteld, wat nu?

Je kiest er niet zomaar voor om een heup- of knieprothese te laten plaatsen. Je klachten beperken je waarschijnlijk flink in je dagelijks leven. Uitstel van je operatie kan dan ook een behoorlijke teleurstelling zijn. Je had waarschijnlijk veel zaken al geregeld en was klaar om aan je herstel te gaan werken.

Om de tijd tot aan de ingreep zo goed mogelijk te overbruggen, kun je een aantal dingen doen. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Blijf in beweging
  Bewegen bij pijn voelt tegennatuurlijk. Maar bij te veel stilzitten, worden gewrichten stijver, verslappen je spieren en krijg je meer pijn. Probeer dus rustig te blijven bewegen. Beperk alleen de bewegingen die extra pijn veroorzaken.
 • Rust op tijd
  Bewegen is goed, maar overbelast je gewrichten niet. Neem op tijd rust.
 • Warmhouden of koelen
  Koel het gewricht met ijs (let op, nooit direct op de huid, leg er een doek tussen!) of verwarm het met een kruik. Je voelt zelf wat het prettigst is.
 • Pijnstilling
  Pijnstilling kan je helpen beter te blijven functioneren met artrose. Vaak voorgeschreven pijnstillers zijn paracetamol of een NSAID (pijnstillende ontstekingsremmer. Niet iedereen reageert hetzelfde op pijnstilling, overleg daarom met je arts welk middel je het beste kunt gebruiken
 • Let op je gewicht
  Hoe zwaarder je bent, hoe meer je je gewrichten belast. Let daarom, ook in deze tijd van thuisblijven, op je gewicht. Als je te zwaar bent, probeer dan wat gewicht te verliezen. Doe dat rustig en geleidelijk. Crashdiëten zijn slecht voor je gezondheid en werken vaak averechts.
 • Injecties
  In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden of hyauluronzuur verlichting bieden. CortoClinics is terughoudend met deze behandeling; een injectie in de 6 maanden voor een operatie kan het risico op complicaties bij die operatie verhogen.

Heb je vragen of wil je overleggen over je klachten? Neem dan contact met ons op.

Ik ben bij CortoClinics geopereerd, hoe werk ik aan mijn herstel?

Een pandemie betekent niet dat je niet kunt revalideren. Het gaat wel anders dan anders:

 • Iedere geopereerde cliënt van CortoClinics heeft de digitale RecoveryCOACH tot zijn beschikking. Binnen deze digitale omgeving vind je bijvoorbeeld video-instructies voor oefentherapie.
 • Controleafspraken vinden indien mogelijk telefonisch of online plaats
 • Maak zelf afspraken met je  fysiotherapeut over begeleiding na je operatie.
 • Bij vragen en problemen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Heb je vragen over je herstel, wil je overleggen of heb je klachten? Neem dan contact met ons op.

Polikliniekbezoek

Afspraken op de polikliniek zijn mogelijk. Maar social distancing betekent: zo min mogelijk mensen tegelijk binnen. Alléén de cliënt mag naar binnen, begeleiders en chauffeurs blijven in de centrale hal van Medisch Centrum Schijndel, of ze wachten buiten. Telefonische of online afspraken blijven mogelijk, maar hebben niet meer de voorkeur.

Bij polikliniekafspraken gelden de veiligheidsmaatregelen die de overheid voorschrijft. Kom niet naar de polikliniek als je verkouden bent, hoest, kortademig bent, koorts hebt, buikklachten hebt of andere klachten die op een besmetting met het coronavirus kunnen duiden.

Bij de minste twijfel: verplaats je afspraak. Laat anderen geen onnodig risico lopen!

Heb je vragen of wil je overleggen over een klacht? Neem dan contact met ons op voor een telefonische afspraak.

Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s zijn weer mogelijk. Meditta, op bedrijventerrein de Berk, draait weer op volle capaciteit. Ook in ziekenhuis Bernhoven start de radiologie weer op. Hun capaciteit is op dit moment niet terug op het oude niveau.

Voorlichting – CortoClinics on tour

Op dit moment organiseren we geen voorlichtingsavonden. Stond je al ingeschreven voor onze voorlichting? Dan nemen we contact met je op als we de voorlichtingsbijeenkomsten weer opstarten.

Meer informatie over het coronavirus?

Wil je informatie over het coronavirus, raadpleeg dan de site van het RIVM, de site van de Rijksoverheid of bel het informatienummer van het RIVM: 0800-1351

Heb je vragen over het coronavirus en CortoClinics, dan kun je ons bellen op 085-0651051.